– BARE FINT HVIS JEG KAN VÆRE ET FORBILDE

Da eritreiske Adiam (38) kom som flyktning til Norge, var hun fast bestemt på å integreres i samfunnet og få seg en jobb. I dag er hun faglært barne- og ungdomsarbeider, og en stor motivator for mange i flyktningmiljøet.

– Du kan ikke bare sitte på rompa og klage over alt du har vært gjennom. Du kommer ingen vei ved å se deg tilbake. Du må se fremover, være tålmodig, og jobbe hardt dersom du skal ha jobbmuligheter i et land som Norge, sier Adiam Menghisteab.

I 2009 flyktet hun fra Asmara i Eritrea med datteren sin. Etter en lang, farlig og strabasiøs reise kom de to til Tanum mottak bittelille julaften. Adiam hadde allerede bestemt seg der og da.

– Du blir lat og deprimert hvis du ikke arbeider. Jeg ville gjøre noe med en gang jeg kom til Norge. Jeg ville bli kjent med folk, lære språk og holde meg i aktivitet. Ikke bare sove bort dagene. Derfor meldte jeg meg frivillig til å vaske på flyktningmottakene vi bodde på, forteller hun.

– DU BURDE JOBBE MED BARN!
Adiam deltok også på norsktreningskafé hos KIA – Kristent Interkulturelt Arbeid – i Kristiansand. Her knyttet hun mange nye bekjentskaper, og hun ble god venn med en av de frivillige som en dag tok Adiam med seg på besøk til en norsk familie på Flekkerøy.

– Denne familien hadde fire barn, som jeg lekte sammen med hele ettermiddagen, selv om jeg ikke forstod språket deres. «Du burde jobbe i barnehage du», fikk jeg høre. Jeg har alltid likt unger, men jeg hadde jo ingen erfaring fra barnehage fra før. Så det virket nokså håpløst, forteller Adiam.

Under første dag av det obligatoriske kurset i norskopplæring og samfunnsfag, som alle som har fått oppholdstillatelse må gjennom, fikk hun telefon fra Kongsgård barnehagesenter. Kunne hun steppe inn som vikar på kort varsel?

Gjett om hun kunne!

PRAKSIS, VIKAR, FAST ANSATT
Skolen tilrettela slik at både undervisning og jobb lot seg kombinere. Adiam behersket nok norsk til å gå rett ut i praksis i barnehagen via introduksjonsprogrammet. I tillegg jobbet hun som vikar i barnehagen ved behov, og hun ble senere ansatt som assistent i fast stilling da introkurset var ferdig.

– Vi er en flyktningbarnehage med mange ulike nasjonaliteter. Hos oss er Adiam en ressursperson fordi hun snakker tigrinja og kan kommunisere med eritreiske barn og deres foreldre. Hun er utrolig kunnskapsrik og utadvendt. Det er alltid sang, dans og musikk der Adiam er. Når hun har samlingsstund sitter barna som lys og hører på når hun forteller med stor innlevelse, sier pedagogisk leder ved Kongsgård barnehagesenter, Ida Karlsen.

TVERRFAGLIG EKSAMEN
Fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder fikk barnehagen tilsendt informasjon om kompetanseheving for de som allerede hadde fast ansettelse ved barnehagesenteret. Fordi Adiam hadde opparbeidet seg fem år med relevant praksis, fikk hun nå en gylden mulighet til å ta fagbrev som såkalt praksiskandidat.

En praksiskandidat er kort fortalt en som melder seg til fag-/svenneprøve uten å være elev eller lærling. Men først må man bestå tverrfaglig eksamen på høyeste nivå (Vg3). Fylkesmannen arrangerte kurset som gikk over ett år, der Menko stod for opplæringen med undervisning én kveld i uka.

– Det var ganske skummelt å begynne på kurset, de fleste deltagerne var jo norske og alle virket så flinke. Men de kursansvarlige i Menko var virkelig snille og hjelpsomme. De ba oss flerspråklige om å si fra hvis de snakket for fort eller brukte for vanskelige ord. Vi følte oss inkludert i gruppa og ikke oversett. Og vi skjønte fort at også de andre i klassen var usikre og litt engstelige. Dette gikk raskt over etter hvert som alle ble bedre kjent, sier Adiam.

Hun forberedte seg godt til hver kurskveld. Hun leste gjennom kapitlene de fikk i lekse, gjerne flere ganger, og skrev ned alle spørsmål og svar. Språket utviklet seg i rekordfart, og Adiam gikk opp til teorieksamen i desember 2015. Praktisk fagprøve ble gjennomført i mai 2016, og hun fikk karakteren meget godt bestått. Ifølge avdelingsleder Karlsen hadde sensorene aldri sett noen lede en samlingsstund så bra før.

– Jeg er så takknemlig. Menko har virkelig åpnet dører for meg. Nå drømmer jeg om å utdanne meg som barnehagelærer. For jeg kan jo ikke gi meg med dette, sier Adiam.

ET FORBILDE
Hun har blitt et forbilde for flyktninger som enten er, eller har vært, vikarer eller assistenter ved Kongsgård barnehagesenter.

– Når jeg klarte det, så kan dere også, sier jeg til dem. Mange er nå topp motiverte for å ta tverrfaglig eksamen som privatist, og de kommer til meg med masse spørsmål som jeg svarer på så godt jeg kan. Over sommeren skal vi dra i gang lekselesing for ei gruppe med somaliere og eritreere hver onsdag kveld, og jeg vil selvsagt være med på å hjelpe dem mot målet; jobb, økonomisk frihet og respekt, sier Adiam.