Gjorde hobbyen til levebrød

Etter ti år som ufaglært maler var Stian Urdalen umotivert og lei. Han dagdrømte om å finne på noe helt annet. Kanskje kunne han gjøre hobbyen sin om til et levebrød?

– Jeg har alltid likt å kokkelere. Finne gode råvarer, tilberede dem og skape en uforglemmelig matopplevelse med nære venner eller familie rundt bordet, forteller 29 år gamle Stian fra Vennesla utenfor Kristiansand.

Fisk er spesialiteten hans. Dampet laks og amadinepoteter med paprikasaus, tilsatt en dæsj lime og masse koriander, hvis han virkelig skal imponere.

Det var nok heller kokk jeg skulle blitt, tenkte Stian, da han vinterstid i fjor virkelig kjedet seg i jobben som maler. Han slet med motivasjonen, og med å komme seg opp av senga.

– Arbeidsdagene mine var så ensformige. Det gikk rett og slett på humøret løs, så jeg bestemte meg for si opp og legge malerkosten på hylla. Dermed ble jeg arbeidssøkende på heltid, forteller Stian, som hadde vært i maleryrket siden han var 16 år gammel.

GIKK KURS HOS MENKO
Uten videregående skole i ryggen, var han usikker på hva han skulle gjøre, og hvilke muligheter han faktisk hadde. Hos NAV i Kristiansand fikk han kjennskap til hotell- og restaurantkurset i regi av Menko. Han tok mot til seg, søkte og fikk plass.

– Kurset var midt i blinken for meg. Det favnet om alt innen hotell, restaurant og catering, som kokkelering, servering, kommunikasjon, kundebehandling, salg og service. Menkos instruktører var ekstremt dyktige og motiverende. De formidlet sin kunnskap på en veldig enkel og lettfattelig måte. Særlig butleren likte jeg godt. Han lærte jeg utrolig mye av; som det å se og forstå gjesten, forklarer Stian.

Hotell- og restaurantfagkurset bestod av seks ukers teoretisk og praktisk opplæring, samt åtte uker med arbeidstrening på en relevant arbeidsplass. Stian fikk prøve seg hos Onkel Aksel, en musikkbistro i Kristiansand med slowfood og lokale råvarer på menyen. Her fant han seg fort til rette.

– Hos Onkel Aksel er jeg en del av en stor familie, hvor alle hjelper hverandre og trår til der det er behov. Jeg følte meg inkludert i restaurantdriften fra dag en. Jeg opplevde at mine ideer og meninger betydde noe, og at jeg ble lyttet til og respektert, forteller Stian.

STORTRIVES PÅ KJØKKENET
Han står mest på kjøkkenet, hvor han tilbereder langtidsstekt kyllingbryst, dagens lavkarbolunsj og oksekjøtt som har kokt så lenge at det smelter på tunga. Innimellom jobber han også som bartender eller servitør.

– Takket være Menko har jeg fått en gylden mulighet til å vise tre anerkjente kokker hos Onkel Aksel hva jeg er god for, og at jeg virkelig vil opp og fram. Kokkene her tar seg tid til å forklare og vise meg ting, så jeg lærer masse nyttig hver dag. Nå skal jeg bare kose meg fremover og tilegne meg enda mer kunnskap. Det er nesten så jeg savner å være på jobb når jeg har fri, og det er slettes ikke noe problem å stå opp om morgenen lenger, smiler Stian.

Før jul fikk han tilbud om videre jobb ved praksisstedet, hvor man er godt fornøyd med arbeidsinnsatsen hans.

– Vi så umiddelbart et potensial i Stian da han begynte hos oss. Han står virkelig på, han er lærevillig og tar ting veldig raskt. Vi skal nok få gjort Stian til en virkelig god kokk etter hvert, og vi er glade for å ha ham med på laget, sier Carl Jørgen Fjermeros, kokk og medeier hos Onkel Aksel.