– Jeg ønsker å utgjøre en forskjell

Gjennom hele oppveksten fikk Abel Migi høre at han ikke var god nok. Etter mange år med rus, er 31-åringen nå rusfri og under utdanning. Nylig fikk han høre av Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen at han er en ressurs!

– Ja, det stemmer! Inga Marte Thorkildsen, byråd for eldre,- helse- og sosialtjenester i Oslo, kalte meg ressurssterk. Da ble jeg veldig glad, smiler en tydelig stolt Abel.

Han kommer fra Eritrea, men er oppvokst på Kampen i bydel Gamle Oslo. Som ungdom slet Abel med psykososiale problemer. Han droppet ut av videregående skole, og ble tidlig en del av Oslos rusmiljø.

– Jeg vokste opp i et hjem hvor læring, mestring og ros aldri stod på agendaen, og hvor jeg ofte fikk høre at jeg ikke var god nok. Jeg hadde det ikke bra med meg selv, og jeg var mye lei meg, sier Abel.

RØMTE INN I RUSEN
Han var ut og inn av ungdomsinstitusjoner. Han ruset seg gjennom kokkestudiene, og han ruset seg på jobb for å takle arbeidshverdagen og livet som ventet ham hjemme.

– Når du vokser opp i et miljø uten anerkjennelse blir du gående med en svært lav selvfølelse. Jeg har fått kjenne på kroppen hva mangel på gode rollemodeller og omsorgspersoner kan gjøre med et barn, forklarer Abel.

I dag er han altså rusfri, og kokkelua er lagt på hylla. Nå vil han bruke all den kunnskapen han har opparbeidet seg om oppvekst, tilknytning og sosialisering, til å utgjøre en forskjell.

– Jeg har et brennende ønske om å vise ungdom som sliter, at det finnes en vei ut av elendigheten, sier Abel.

BARNE- OG UNGDOMSARBEIDER
I høst ble han tatt inn på Menkos kurs i barne- og ungdomsarbeiderfag, og han ordnet seg raskt praksisplass på senteret Ung Arena i Oslo. Dette er et lavterskeltilbud for unge mellom 12 og 25 år som trenger noen å samtale med.

– Det er så viktig at vi våger å snakke om følelser. Jeg etterlyste selv dette tilbudet da jeg var en psykisk syk tenåring. Tenk, nå kan jeg være med på å utvikle det og fylle det med innhold for andre, sier Abel.

FÅR SKRYT
Gjennom Ung Arena har han allerede holdt flere foredrag som erfaringskonsulent. Han har møtt byrådsledere og politikere, og han har etter beste evne forsøkt å formidle dem alt det han har på hjertet. Med egne erfaringer og opplevelser vet Abel mye om de ulike behovene som ungdom har.

– Jeg fikk veldig god respons fra Inge Marte Thorkildsen på hvordan jeg bruker erfaringene jeg har gjort meg så langt i livet, til å spre viktig kunnskap, sier Abel.

Også senterleder ved Ung Arena, Inger Sønderland, er full av lovord:

– Abel er veldig fin å ha med i møter med ungdom som har det vanskelig. Han forteller om seg selv og bakgrunnen sin, og hvordan det å våge å sette ord på egne følelser i samtale med andre, har hjulpet ham. Dermed er han med på å bryte ned stigma. Ungdommen finner ham troverdig, og de våger å åpne seg, forteller Sønderland.

– SIKRERE PÅ MEG SELV
Abel selv må innimellom klype seg litt i armen. For det har skjedd så mye positivt i livet hans den siste tiden.

– Jeg må få takke Menko for den mestringsfølelsen og verdigheten jeg kjenner på, hver eneste dag. Menko er absolutt en viktig grunn til at jeg nå er blitt så mye sikrere på meg selv, sier Abel.

Og nettopp dette med mestringsfølelse og verdighet vil han gjøre til sin fanesak.

– Vi må forsøke å forstå hvorfor noen faller utenfor samfunnet, og vi må møte dem med gode opplevelser og muligheter, fremfor å se på dem som problemer. Dette er noe av det jeg vil kjempe for, som morgendagens barne- og ungdomsarbeider, sier Abel.