– MENKO HAR GJORT MEG SULTEN PÅ MER UTDANNELSE

Monica Olsen måtte klype seg selv i armen da hun fikk nest beste karakter i helsefag-arbeiderkurset hos Menko, og deretter bestod fagprøven med glans.

– Før hadde jeg så dårlig selvtillit. Nå er den på topp, takket være Menko. Jeg er virkelig sulten på å utdanne meg videre, sier 40-åringen.

Monica jobbet lenge som pleier. Mange tunge løft har satt sitt preg på både rygg og nakke. I tillegg sliter Monica med en gammel whiplashskade og en prolaps. Med smerter i hele kroppen ble hun til slutt langtidssykemeldt. Det var tungt å svelge.

– Jeg havnet etter hvert på arbeidsavklaringspenger, og innså at jeg nå måtte bestemme meg for hva jeg ville gjøre med yrkeslivet mitt. Jeg måtte finne min plass, et sted hvor jeg følte at jeg virkelig hørte hjemme, sier Monica.

Hun kontaktet NAV, og fikk tilbud om å ta utdanning innen helsefag via Menko. Monica sier hun alltid har likt å jobbe med mennesker, og hun trivdes godt innen helsesektoren. Derfor valgte hun å takke ja.

– Det var skummelt å sette seg på skolebenken igjen, men også spennende og fryktelig krevende. Jeg bestemte meg tidlig for at dette skulle jeg få til! sier Monica.

– Jeg skulle fullføre kurset, og jeg skulle klare å gå opp til fagprøven, koste hva det koste ville. På denne tiden var jeg alenemor til tre barn, men jeg lot ikke dette stoppe meg. Det gjelder å sette seg mål og ha troen på seg selv, det er noe av det viktigste jeg lærte hos Menko, forteller Monica.

Fordi hun har dysleksi fikk hun tilrettelagt eksamen, det vil si en skriftlig og en muntlig del. Det var til stor hjelp, og ga gode resultater.

– Jeg trodde ikke på sensoren da hun ga meg karakteren fem. Jeg måtte klype meg flere ganger i armen. Jeg ble så utrolig glad, sier Monica.

Hun var utplassert i praksis ved Brumunddal bo- og aktivitetssenter, hvor hun fikk arbeidskontrakt etter studietiden. Her gikk hun også opp til fagprøven, før rygg og nakke igjen satte henne tilbake.

– Jeg valgte å søke meg over til dementavdelingen, der jeg fikk et sommervikariat med mer tilpassede arbeidsoppgaver. Parallelt undersøkte jeg mulighetene for jobb innen psykiatrien. Da jeg tok helsefagarbeiderkurset hos Menko, ble jeg spesielt interessert i fagområdet rus og psykiatri. Kanskje passet det meg bedre, tenkte jeg.

Rakrygget og med en cv i hånden oppsøkte Monica psykisk helse- og rushelsetjeneste i Ringsaker kommune. Monica fikk sporenstreks kontrakt i en 75 prosent stilling, og kombinerte dette med 15 prosent fast jobb på dementavdelingen. I april leverte hun inn en søknad til fagskolen på Gjøvik, hvor hun ønsker å ta en toårig, deltids videreutdannelse innen psykiatri og rushelsetjeneste, og i mai fikk hun tildelt studieplass.

– Jeg synes selv at jeg har kommet veldig langt i forhold til utgangspunktet jeg hadde. Jeg er så fornøyd med livssituasjonen min nå, og jeg har fått opp livsgleden, mye takket være Menko. De har gitt meg masse nyttig lærdom og gjort meg sulten på mer utdannelse. Jeg kan ikke få fullrost Menko nok, smiler hun.