– Menko har hevet selvfølelsen min

Jørgen hadde egentlig gitt opp drømmen om å bli baker. Men så ble 21-åringen fanget opp av Menko, og tatt inn i varmen av Baker Jørgensen. Nå kjevler han vindmølle-wienerbrød som han aldri skulle gjort annet.

– Kan jeg få by på en smaksprøve?

Jørgen Andre Røinestad deler ut stjerneformede wienerbrød brettet i 27 lag med margarin og deig, og selve kronen på verket; et solid stykke med dagfersk napoleonskake. Kremen har han laget selv, etter hemmelig oppskrift. Han har blandet ingrediensene, varmrørt alt i en maskin og tappet herligheten over på kanner.

– Jeg hadde ikke troen på denne fyren her da jeg møtte ham første gang. Ikke i det hele tatt, humrer Bjørn Inge Håland, og dulter Jørgen ertende i siden.

Bjørn Inge er baker og konditor hos Baker Jørgensens på Torvet i Arendal. Her ligger hovedutsalget og produksjonslokalene til den eldgamle håndverksbedriften som har holdt det gående i 113 år!

BLOMSTRER
I femte etasje, nærmere bestemt i konditoriet, er Jørgen i gang med å pusse stekeplater.

– Da han kom hit i desember i fjor, bestemte vi oss for å gi ham en sjanse. Jørgen var en sjenert og stille gutt, men se på han nå! I løpet av tiden hos oss har han virkelig blomstret. Hver dag beviser han at han er et arbeidsjern, sier Bjørn Inge.

Jørgen rødmer og trekker beskjedent på smilebåndet.

– Helt siden jeg var liten guttunge har jeg likt å bake, særlig boller og brød, forteller han.

Jørgen valgte derfor å ta Vg1 restaurant og matfag etter ungdomsskolen. Senere begynte han på Vg2 kokk og servitørfag. Han fullførte året, men så skjedde det ting i livet hans. Motivasjonen var dalende, og Jørgen fant heller ikke lærlingplass. Han begynte på Vg3, men sluttet etter kort tid og ble gående arbeidsledig.

– Bakerdrømmen føltes plutselig veldig langt unna, sier Jørgen.

BLE FANGET OPP
Ettersom han droppet ut av videregående skole, ble han fanget opp av prosjektet Læreplanmål for ungdom – et individuelt oppfølgingstiltak for unge som ikke har fullført videregående skole, men som fremdeles har opplæringsrett. Menko gjennomfører prosjektet på oppdrag fra NAV og Aust-Agder fylkeskommune. Målet er at deltakerne skal fullføre det de har satt seg fore, som et endelig fagbrev, en fast jobb eller et endret utdanningsløp. Derfor kom Sven Håkon Øyreskleiv, rådgiver i Menko, en dag på besøk til Jørgen.

– Jeg hadde egentlig belaget meg på en samtale med Jørgen om nytt veivalg. Men så fortalte han meg at bakerdrømmen fremdeles levde i beste velgående. Han hadde slettes ikke lagt den på is, forteller Sven Håkon.

Menko klarte å fikse praksisplass hos Baker Jørgensen. Her har Sven Håkon fulgt opp Jørgen tett, hvilket innebærer koordinering med alle involverte instanser som fylkeskommune, NAV, oppfølgingskontor i fylkeskommunen, opplæringskontor og arbeidstreningsplass.

GODE SKUSSMÅL
– Til å begynne med var det hardt å stå opp klokken 5 hver morgen, men nå har jeg kommet inn i rytmen. Jeg våkner til og med tidlig i helgene, forteller Jørgen.

Sporty har han også blitt. Han slenger store sekker med mel, sukker og melis på ryggen så lett som bare det. Blant andre arbeidsoppgaver står feiing, oppvask, pakking av brød, rulling av marsipan og purker, og baking av sukkerbrød.

– Han er rask og effektiv, klager ikke og sier aldri nei til noe. Vi opplever Jørgen som en positiv, ærlig og hyggelig kar, med masse godt humør. Han kommer alltid på tiden og står på gjennom hele arbeidsdagen. Av oss får han de beste skussmål, sier Bjørn Inge.

I juli har Jørgen blitt belønnet med sommerjobb hos Baker Jørgensen, hvor han skal arbeide i konditoravdelingen. All relevant erfaring og kompetanse som han kan få med seg på veien, er gull verdt.

– Før sommeren skal Jørgen og jeg sette oss ned og se på hvilke læringsmål han har dokumentert og gjennomført i praksisperioden. Dokumentasjonen skjer i samarbeid med oppfølgingsansvarlig på Baker Jørgensen. Kompetansemålene kan legge grunnlag for en reduksjon i selve læretiden, forklarer Sven Håkon, og legger til at et fagbrev som baker eller konditor selvsagt er det endelige målet for Jørgen.

HEVET SELVFØLELSE
Bakergutten nikker anerkjennende.

– Baker Jørgensen og Menko har hevet selvfølelsen min flere hakk. Jeg er selvsagt spent på hva høsten vil bringe, men jeg er ved godt mot og skal fortsette å gi jernet slik at bakerdrømmen blir en realitet. Det hadde vært moro, smiler han.