Tamara fikk fast stilling før avsluttet Menkokurs

-Jeg har alltid vært opptatt av barn, sier Tamara Lopez. -Endelig får jeg sjansen i en fast stilling.

Det var ikke lett å få jobb i Spania, et land som ble rammet hardt av den globale økonomiske krisen i 2008. Selv om økonomien gradvis vokste etter 2014 var det fremdeles høy arbeidsledighet, og Tamara og mannen bestemte seg for å reise til Norge.

Etter tre år i Norge begynte hun på barne- og ungdomsarbeiderkurs hos Menko i Lillestrøm. Kurset, som var tilrettelagt for minoritetsspråklige, hadde oppstart i august 2021 med varighet på 50 uker. En viktig del av kurset er arbeidspraksis.

-Jeg fant selv ut hvor jeg ønsket praksis, sier Tamara. -Jeg ringte Vestre Greverud barnehage på Oppegård, og fikk plass med en gang.

I barnehagen gjorde hun seg bemerket umiddelbart. Menko legger opp til to praksisdager pr uke i dette kurset, og allerede etter to uker henvendte styreren seg til Tamara og spurte om hun kunne tenke seg å jobbe.

Kursleder Margrete Foss så dette som en stor mulighet for Tamara. -Hun fikk gjøre om den ene praksisdagen til arbeidsdag, forklarer Foss. -Praksis er viktig fordi du får anledning til å observere, reflektere og prøve deg fram. Når du jobber mot betaling kreves det at du tar mer ansvar, men vi syns det var viktig å tilrettelegge for at Tamara fikk knyttet seg til barnehagen.

Tamara hadde bare et halvt års erfaring med vikarjobbing i barnehage, og kort oppholdstid i Norge. Likevel regnes hun som en stor ressurs i barnehagen. -Jeg er imponert over hvor fort hun har lært språket, skryter Foss. -Og det er ingen tvil om at hun egner seg veldig godt til å jobbe med småbarn.

Et stykke ut i kurset henvendte styreren seg til Tamara igjen. Denne gangen lurte hun på om Tamara kunne tenke seg en fast stilling hos dem.

-Jeg sa ja, men at jeg trengte full tid. Jeg vil jobbe hver dag, ler Tamara. -Og det fikk jeg. Styreren hadde fått så gode tilbakemeldinger på meg. At jeg var flink og tålmodig, og at barna elsker meg. Da er det godt å bli verdsatt på den måten!

Tamara begynner i fast stilling i august, og har avtale om fast vikariat i sommer. Hun tok eksamen i barne- og ungdomsarbeiderfag 2. juni, og føler seg trygg på at det gikk bra. -Jeg har lært så mye på Menko og var fornøyd da jeg leverte eksamen. Nå skal jeg bare konsentrere meg om å gjøre en god jobb i Vestre Greverud barnehage, sier hun.

Margrete Foss ønsker henne lykke til videre. -Vi skal være ydmyke i forhold til at deltakerne våre er på ulik plass i livet. Tamara var kjempeklar for å begynne å jobbe tidlig, mens andre ville hatt behov for mye praksis og teori først. Vi må se den enkelte og tilrettelegge for at alle får nå sin topp i sitt eget tempo.