Gatemegling på Menko

For fjerde år på rad har instruktører fra Røde Kors holdt workshop i Gatemegling for studentene hos Menko. Totalt har tolv klasser fått denne viktige opplæringen, og i mars var Anne Helene og Joachim tilstede i Lillestrøm med kofferten full av kreative og praktiske øvelsen.

Gatemegling er Røde Kors sitt forebyggende tilbud som gir ungdom verktøy til å håndtere konflikter på en fredelig måte. Gjennom kurs og praktiske øvelser lærer deltakerne om kommunikasjon, empati, ansvar og hvordan man kan megle mellom andre. Målet er å styrke ungdoms sosiale ferdigheter og bidra til et tryggere og mer inkluderende nærmiljø. Gatemegling legger vekt på at ungdom selv sitter på ressurser til å løse utfordringer og skape positive endringer i sitt eget liv og i lokalsamfunnet.

Instruktør Joachim forteller om den unike metodikken til Gatemegling. «Målet vårt med vår «opplæring» er ikke så fokusert på at vi instruktører lærer bort vår kunnskap; alt handler om at vi som en gruppe sammen kommer frem til svarene,» begynner han. «Da er det viktig at vi som instruktører også er en del av gruppen og sitter blant deltakerne selv, slik at vi ikke framstår som autoriteter men heller som medmennesker. Derfor sitter vi i ring! Vi kan alle se alle, vi kan få øyekontakt med alle, og vi slipper å late som om vi er lærere med alle svar.»

Metodikken har hovedsakelig blitt oppbygget for å best treffe og bevare ungdommens motivasjon og interesse. Røde Kors Gatemegling har tro på at den beste læringen kommer fram i refleksjon i etterkant, med noen litt tilspissede spørsmål. Derfor blir det mye lek og moro! Målet med aktivitetene er å skape gode refleksjoner, som igjen fører til god læring. Med andre ord, vi prøver å gjøre læring gøy! forklarer Joachim.

Kursansvarlig Jonas Wiksén slår fast at opplæring i Gatemegling er av stor betydning i barne- og ungdomsarbeiderfaget. «Det gir fagarbeidere konkrete verktøy til å forebygge, forstå og håndtere konfliktsituasjoner på lavest mulig nivå – noe som er sentralt i både praksis og læreplanmålene i faget,» sier han. 

I læreplanen vektlegges det at barne- og ungdomsarbeidere skal fremme trygghet, tilhørighet og medvirkning, samt bidra til et inkluderende miljø. «Gatemegling støtter dette ved å lære fagarbeidere og ungdom å kommunisere bedre, vise empati og ta ansvar for egne handlinger. I praksis kan dette bety å hjelpe elever med å legge til rette for dialog i grupper, eller styrke barn og unges evne til å håndtere følelser og sosiale utfordringer,» sier Wiksén. 

Røde Kors ønsker alle mennesker med hjerte for ungdom varmt velkommen. Instruktør Anne Helene forteller at de ser etter trygge voksne personer som selv er over 25 år. 

«For å bli Instruktør i Gatemegling må du levere begrenset politiattest og delta på instruktørkurs. Det forventes at du har mulighet til å bidra som frivillig noen ganger i halvåret,» sier hun, og kommer med følgende oppfordring: «Hvis du synes det virker spennende å være instruktør på konfliktverksteder for unge, ta kontakt med en av koordinatorene i Gatemegling!»

Anne Helene forklarer videre at Gatemegling tilbyr frivillige konfliktverksteder der deltakerne rekrutteres fra for eksempel skoler og fritidsklubber. Gjennom konfliktverkstedene får de unge kunnskap om kommunikasjon og håndtering av konflikter, noe som også kan gi økt selvinnsikt og selvtillit.

I Menko er alle glade og takknemlige for samarbeidet med Røde Kors Gatemegling. Wiksén og kollegene ser fram til lekne og kreative Gatemegling-workshops også i årene som kommer.